Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η δωρεά μυελού των οστών;





Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού με υγιή που προσφέρει κάποιος δότης. Αυτός ο δότης μπορεί να είναι κάποιος συγγενής, αλλά μόνο στο 30% των περιπτώσεων βρίσκεται συμβατός δότης στο συγγενικό περιβάλλον. Έτσι, μια και η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι κυριολεκτικά σανίδα σωτηρίας για κάποια νοσήματα, είναι πραγματικά αναγκαία η προσφορά των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
Για αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί οι Εθνικές αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα Μυελού των Οστών, όπου συγκεντρώνονται δείγματα υποψήφιων δοτών από όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός δότης για κάποιον που έχει ανάγκη μεταμόσχευσης.
Στην Ελλάδα η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ιδρύθηκε το 2012 από το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και ήρθε να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα συμβατών μοσχευμάτων που αντιμετώπιζε η χώρα μας, λόγω του πολύ μικρού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης είναι απλή και τελείως ανώδυνη. Απλά δίνει λίγο σάλιο. Αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής του ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Αν κάποιος βρεθεί συμβατός θα πρέπει να νοιώσει ευλογημένος. Μόνο ένας εθελοντής στους 2000 βρίσκεται συμβατός με κάποιον ασθενή. Η λήψη του μοσχεύματος μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Α. Με συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων μέσα από το αίμα Β. Με λήψη μυελού των οστών με παρακέντηση της λεκάνης και με γενική αναισθησία. Και οι δύο τρόποι είναι ασφαλείς και ανώδυνοι.
Φυσικά ο δωρητής δεν πληρώνει τίποτα. Όλα τα έξοδα, ακόμα και τα ημερομίσθια που ίσως χάσει, καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς.
Αν μετανιώσει κανείς τι γίνεται; Μπορεί ασφαλώς να υπαναχωρήσει και να ειδοποιήσει για να διαγραφούν τα στοιχεία του από το Εθνικό και το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών. Καλό βέβαια θα ήταν να το κάνει πριν βρεθεί συμβατός με κάποιον λήπτη. Είναι πολύ σκληρό να δώσει ελπίδα σε κάποιον απελπισμένο και μετά να την πάρει πίσω.
Σύμφωνα με τη διεθνή δεοντολογία, η γνωριμία μεταξύ συμβατών δοτών και ασθενών δεν ενθαρρύνεται, παρόλα αυτά αν και οι δυο πλευρές το επιθυμούν και υπογράψουν το έντυπο συγκατάθεσης, η γνωριμία μπορεί να γίνει μετά την πάροδο δύο ετών.

Σχόλια