Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού;



Πριν από χρόνια κάποιος ρώτησε την ανθρωπολόγο Μάργκαρετ Μιντ ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια κουλτούρα. Η Μιντ του είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια αρχαία κουλτούρα ήταν ένα μηριαίο οστό 15.000 ετών, το οποίο όμως είχε σπάσει κι έπειτα είχε θεραπευθεί. Γιατί το μηριαίο οστό κι όχι εργαλεία κυνηγιού, κεραμικά σκεύη, θρησκευτικά αντικείμενα ή πρωτόγονες μορφές κοινοτικής αυτοδιοίκησης; Η Μιντ είπε ότι στο ζωικό βασίλειο όταν σπας το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο, ούτε να πας στο ποτάμι να πιεις νερό, ούτε να αναζητήσεις τροφή. Γίνεσαι βορά στα θηρία που παραμονεύουν. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι, τον χρόνο που χρειάζεται το οστό για να δέσει. Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει μαζί με εκείνον που έπεσε, έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος, του έφερε τροφή και νερό, τον φρόντισε και τον βοήθησε να αναρρώσει. Γι αυτό, το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη.
[Πηγή: www.doctv.gr]



Σχόλια

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ

Συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας

Η ομάδα "πάρε + δώσε", του 1ου γυμνασίου Αγίου Νικολάου, με μεγάλη χαρά, ανακοινώνει τη συνεργασία με τον σύλλογο " Όραμα Ελπίδας ", για την οργάνωση δράσης με στόχο την συλλογή δειγμάτων για δωρεά μυελού των οστών.

Άρθρο στην τοπική εφημερίδα Ανατολή

 Η δράση μας δεν άφησε ασυγκίνητη και την τοπική εφημερίδα "Ανατολή", η οποία σε δύο φύλλα της, αυτό της 19ης και αυτό της 20ης Ιανουαρίου, αναφέρεται με εκτενή άρθρα στην εκδήλωση συλλογής δειγμάτων μυελού των οστών, η οποία ως γνωστόν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση και τη συμμετοχή σε ενέργειες που γνωστοποιούν την αυριανή δράση. Ακολουθούν οι αναφορές της εφημερίδας.