Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

15 Φεβρουαρίου "Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας"

 

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική εκδήλωση γεμάτη αισιοδοξία, ανθρωπιά και συγκίνηση. Μίλησαν αυτοί που έπρεπε να μιλήσουν, ακούστηκαν λόγια ουσιαστικά, λόγια ψυχής.

Η  εκδήλωση στο κινηματοθέατρο Αστόρια με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα  Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας" δεν ήταν μία ομιλία, δεν ήταν ένα επιστημονικό συνέδριο και σίγουρα δεν ήταν μια τυπική διαδικασία.

Ήταν μία κατάθεση ψυχής από όλους όσοι θέλησαν να πουν δυο λόγια.  Μοιραστήκαμε λοιπόν τον αγώνα που δίνουν τα παιδιά οι οικογένειές τους αλλά και τον αγώνα που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί τους. Μιλήσαμε όμως και για τα συναισθήματα. Ακούσαμε επιστήμονες που έχουν έρθει τόσο πολύ σε επαφή με τον καρκίνο κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας, που θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν θωρακισμένοι απέναντι στο συναίσθημα, να κομπιάζουν από συγκίνηση. Ακούσαμε γονείς που πήραν από το χέρι τα παιδιά τους και πέρασαν την πόρτα αυτής της κλινικής και κάποιοι τα κρατούσαν από το χέρι όταν  βγήκαν ξανά, κάποιοι άλλοι όμως βγήκαν μόνοι τους. Και φυσικά μας μίλησαν και τα ίδια τα παιδιά, οι μικροί ασθενείς που πέρασαν από τις συμπληγάδες του καρκίνου και είναι σήμερα κοντά μας υγιή πλέον.

Η συνάντησή μας αυτή ήταν  ιδιαίτερα φορτισμένη, δεν υπήρξαν μάτια στεγνά σε ολόκληρη την αίθουσα και το πιο σημαντικό για μας είναι ότι φεύγοντας, όλοι πήραμε τροφή για σκέψη. 

Το κείμενο είναι παρμένο από την σελίδα της "Παρέας της Αγάπης"

Σχόλια

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι ο μυελός των οστών;

Ο μυελός των οστών είναι ένας ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά. Στο μυελό των οστών υπάρχουν αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, κύτταρα δηλαδή που "φτιάχνουν" συστατικά του αίματος όπως είναι τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθροκύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια) και τα αιμοπετάλια. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα αιμοπετάλια είναι αυτά που βοηθούν στην αιμόσταση και την επούλωση των πηγών, δημιουργώντας θρόμβους αίματος. Κάποιες φορές, από βλάβη του μυελού των οστών , παράγονται τόσο πολλά λευκά αιμοσφαίρια που από τη μια δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και από την άλλη δεν αφήνουν χώρο στα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό λέγεται λευχαιμία . Άλλες φορές τα κύτταρα του αίματος που παράγονται από τον μυελό των οστών δεν προλαβαίνουν να ωρ