Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της Πελαγίας


 

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 το Δίκτυο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης στο οποίο συμμετέχει και το σχολείο μας διοργανώνει Εθελοντική Αιμοδοσία, σε συνεργασία με την Αιματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ και την ομάδα «Η Παρέα της Αγάπης» που δραστηριοποιείται εθελοντικά στην Παιδοογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Το αίμα που θα συλλεχθεί θα προσφερθεί για τις ανάγκες της Παιδοογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία γίνεται στη μνήμη της μαθήτριάς μας Πελαγίας Καλύβα η οποία νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα στην παραπάνω κλινική.  Οι ανάγκες για αίμα και αιμοπετάλια, όπως είναι γνωστό, είναι τεράστιες και είναι μεγάλη ανακούφιση για τους γονείς να μην χρειάζεται να τα αναζητήσουν μόνοι τους.

https://docs.google.com/forms/d/1KoOczPnen58E6Lwn5JODisSUDQl5WeWZosO4nu-2NBQ/viewform?edit_requested=true

Στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να δηλώσετε την πρόθεση σας να συμμετάσχετε για να διευκολυνθεί η διαδικασία συλλογής.

Στην αιμοδοσία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές 17 χρονών με την άδεια του κηδεμόνα τους και μαθητές 18 χρονών με δική τους πρωτοβουλία. Οι μαθητές που συμμετέχουν στην αιμοδοσία δικαιούνται δικαιολόγηση απουσιών δύο ημερών, ενώ οι υπάλληλοι δικαιούνται αιμοδοτική άδεια δύο ημερών.

Ταυτόχρονα με την αιμοδοσία θα γίνει και συλλογή δειγμάτων για δωρεά μυελού των οστών για όσους το επιθυμούν.

Σχόλια

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι ο μυελός των οστών;

Ο μυελός των οστών είναι ένας ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά. Στο μυελό των οστών υπάρχουν αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, κύτταρα δηλαδή που "φτιάχνουν" συστατικά του αίματος όπως είναι τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθροκύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια) και τα αιμοπετάλια. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα αιμοπετάλια είναι αυτά που βοηθούν στην αιμόσταση και την επούλωση των πηγών, δημιουργώντας θρόμβους αίματος. Κάποιες φορές, από βλάβη του μυελού των οστών , παράγονται τόσο πολλά λευκά αιμοσφαίρια που από τη μια δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και από την άλλη δεν αφήνουν χώρο στα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό λέγεται λευχαιμία . Άλλες φορές τα κύτταρα του αίματος που παράγονται από τον μυελό των οστών δεν προλαβαίνουν να ωρ